”Åskflaska” eller sk ”pissebarometer”

Den brukar också kallas ”världens äldsta barometer” och frågan är om den inte är det också. Hur gammal denna geniala uppfinning egentligen är vet ingen med säkerhet. Vad man vet är, att när morerna år 711 kom till Spanien och grundade kalifatet Cordoba hade de med sig sådana barometrar. Men så var de ju också sin tids mest framstående vetenskapsmän medan medeltiden och okunnighet började sänka sig över Europa.

Det skulle dröja ända till 1643 innan vi fick en exaktare barometer. Då uppfann Torricelli, Galileo Galileis begåvade elev, vad vi idag kallar kvicksilver barometern. Och hans första konstruktioner var – om sanningen ska fram inte mycket exaktare än den gamla Åskflaskan. Torricellis princip var ju den samma – att låta lufttrycket påverka en innesluten vätska, så att den höjer eller sänker sig allt efter lufttryckets växlingar.

Ordet barometer är som så många andra namn på vetenskapliga instrument skapat ur grekiskan: ”Baros” – tyngd och ”Metron” – mått.

Åskflaskan är faktiskt lika pålitlig som den är gammal. Om man nu inte är ute efter att göra exakta vetenskapliga mätningar utan bara vill ha reda på hur vädret ska bli. Dessutom är den ju en mycket originell och trevlig väggprydnad.

Detta gamla fina och dekorativa – instrument hade inte tillverkats på länge då glasblåsarna Bert Jonsson och Jan Engström 1981 tog fram en helt ny modell och tillverkningsmetod  för barometern. Denna helt unika barometer är nu upphovsrättsligt skyddad.

Vattenbarometern är helt handblåst, vartenda exemplar är ett unikt konsthantverk.

Hur fungerar åskflaskan?

Lågtryck
Drar det ihop sig till oväder
så droppar det ur pipen.
Normaltryck
Mer information kommer inom kort!
Högtryck
Lufttrycket påverkar nu vattnet så att det vid högtryck, dvs vackert väder, sjunker i pipen.

Vilka är vi?

Barometern tillverkas av Bert Jonsson och Jan Engström på Rosdala glassfactory.
Sedan 1981 har barometern tillverkats av dessa duktiga glasblåsare på samma sätt där varje barometer är ett unikt konst hantverk.

Bert Jonsson och Jan Engström har upplåtit upphovsrätten till MJTECH AB som har för avsikt att förvalta och vidmakthålla att denna unika produkt tillverkas av de bästa glasblåsarna till en mycket hög och jämn kvalitet.

Hur beställer jag?

Inom Sverige: Frakt kostnad 100 kr. Posten alt. privpack

1. Sätt in total summa på bg 5182-7012 (525 kr för en barometer). Var noga att skriva adress, telefonnummer samt emailadress.

2. Bekräftelse kommer på email att betalning är mottagning samt att varorna är skickade. Leveranstid är normalt 3-5 arbetsdagar.

3. Om du vill beställa mer än en barometer, kontakta oss för pris!